РЕВЮ: ParaNorman/ ПараНорман

Трейлър на филма

Страницата на филма в IMDb

За втори път ревюирам филм, чийто български превод е мое дело. Съществува вероятност някой да си помисли, че с тези ревюта се опитвам да си рекламирам работите, но това е доста далеч от истината. В действителност и тук, както и при “Божествена полиция”, причината, поради която си губя времето с писането на ревю за филма, е същата, поради която го преведох – а именно че ми хареса много.

Трябва да се спомене и че читаво ревю на този филм на български не намерих никъде. Това вероятно се дължи на факта, че “ПараНорман” в България не излезе, което пък може да се окачестви единствено като престъпление от страна на нашите киноразпространители.

Защото филмът наистина си струва да се види. Смайващата визия, забавният и на моменти неочакван хумор, страхотните герои и не съвсем типичната за детски филм история го превръщат в доста приятно изживяване. Доста приятно, да…

Сега… От къде да започна? Може би от визията? Смайваща, както вече казах. Това е безспорно най-изпипаната стоп-моушън анимация, която съм виждал през живота си, независимо дали говорим за движението на образите, дизайнът им или… Или… Конкуренция донякъде му е единствено “Пиратите! Банда неудачници”, но дори и там на моменти се забелязва известна дървеност, ако мога да се изразя така – движенията са, макар и леко и почти незабележимо, насечени, особено когато се стигне до екшън. В “ПараНорман” това го няма. Дори напротив, всичко се движи толкова плавно и толкова гладко – освен, естествено, когато обратното е търсен ефект, което също го има – че не е трудно човек да заподозре, че гледа нормална компютърна анимация, а не раздвижени кукли. Естествено, и дума не може да става за разточителността или мащабността на филмите на “Пиксар” и “Дриймуъркс”, но точно този филм няма и нужда от това. Има нужда от едно малко, но детайлно изпипано градче, из което да върлуват малко, но детайлно изпипани зомбита – седем на брой, по-точно, и наистина детайлно изпипани. Разложена плът, висящи парчета кожа, големи зъби и прочие красоти, на каквито дори в по-сериозните хоръри рядко бива обърнато необходимото внимание. Разбира се, тъй като “ПараНорман” би трябвало да е детски филм, всичко е твърде безкръвно, а и твърде стилизирано, за да предизвика истинска погнуса или ужас. Има и една сцена с един труп, която ще накара горе-долу всяко дете, имало късмета да я види, да се превива от смях, за ужас на възрастните наоколо… Има и призраци, които са зеленикаво-призрачни, като цялата атмосфера на филма, впрочем, и са много готини. Обикновено призраците изглеждат така, както умрелите са изглеждали в момента на смъртта си, което пък допринася доста за хумора на филма. Има и мятаща мълнии гръмотевична вещица. Буквално това, впрочем. Има много неща, кое от кое по-радващи във визуално отношение.

А има и история. Хубава история, изненадващо зряла като за детски филм, и, в крайна сметка, способна да се превърне дори в истински и доста страховит хорър.

Единайсетгодишният Норман може да говори с призраци. Заради дарбата му, естествено, никой не го приема както трябва, дори собственото му семейство, но когато труповете на прокълнати от зла вещица хора се вдигат от гробовете, единствено той може да направи нещо… Това става ясно още от трейлъра, но не ми се ще да спойля, затова няма да навлизам в повече детайли. Само ще кажа нещо доста важно, което може да се приеме като спойлер. Не е нещо конкретно, но все пак се чувствайте предупредени и, ако желаете, прескочете следващия абзац.

В този филм няма лоши герои. Нито един. О, на моменти изглежда все едно има – независимо дали става дума за зомбитата, училищния побойник, вещицата или побеснялата тълпа… Но не е това. Единствените истински злодеи тук са страхът и омразата. Страхът настройва хората срещу непознатото, превръща ги в тълпа, която върши ужасни неща, без дори да го осъзнае. Страхът причинява болка и смърт. Страхът води до омраза към това, което не познаваме… Подозирам, че това е и една от причините, поради които филмът не се представи добре в боксофиса, въпреки че беше добре оценен както от критика, така и от публика. Лесно е да сочиш с пръст и да мразиш хора, специално маркирани от създателите на филма като Лоши… Но когато “лошото” е неразделна част от всеки нормален човешки характер на света, е малко по-трудно…

Естествено, читава история без добър сценарий не може. А тук сценарият е страшно добър, независимо дали говорим за развитие на образите, развитие на историята, диалог или… Посланието, което споменах в предния абзац, е предадено леко, ненатрапчиво и (почти) без досадното морализаторстване, характерно за доста от филмите на “Дисни”, да речем. Има и хумор. Много хумор, на моменти просто ужасяващ за повечето родители, макар че кара децата да се смеят с глас. На моменти смехът е използван, за да покаже някои наистина тъжни страни от живота на главните герои. Често използваният език е доста по като за големи, отколкото доста хора биха очаквали. Не говоря за 18+ реплики, разбира се, но… Има директна препратка към “the F-word”(която, впрочем, тотално унищожих в превода, но какво да се прави), примерно. Когато стане дума за нечия смърт, става дума за нечия смърт – абсолютно директно и без евфемизми. Има я и онази реплика на един от главните герои в края, заради която малоумните американски пуритани подпалиха форума на филма в IMDb, съвсем забравяйки, че, особено на фона на случилото се във филма, всъщност подобни думи са напълно безобидни…

Не ме разбирайте погрешно, този филм с нищо не е по-опасен за децата от “Ранго” или “Коралайн”, да речем. Нито по отношение на използвания език, нито по отношение на съдържанието.

Децата ще го харесат. В крайна сметка има ли дете, което поне веднъж да не си е нарисувало озъбен череп в тетрадката?

И възрастните… Би трябвало поне да го оценят. Има какво да се види.

Tigermaster

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s