РЕВЮ: Rodrigo y Gabriela/C.U.B.A. – „Area 52“

Ако не знаете кои са Родриго и Габриела, хвърлете едно око на този клип. Ще научите горе-долу всичко, което трябва да знаете за тях, и, вероятно, ще се влюбите в музиката им тотално и безвъзвратно… Или пък няма… В крайна сметка, обаче, няма как да не оцените това, което правят, по достойнство.

А то е уникално. Поне аз нямам спомен да съм виждал друг китарен дует да се доближава и на километър до музиката им. Почерпени идеи от къде ли не, от Ал ди Меола до Slayer, смесване на рок, джаз, етно, фламенко и класика, агресивно солиране и дивашка ритъм-китара, способни да накарат и най-студената кръв да закипи, да накарат и най-закоравялото сърце да затанцува… Енергия, на каквато дори повечето рок-музиканти могат да завидят… Дори аз, който съм израснал под звуците на тежък рок и хеви метъл, прекарах месеци наред единствено в слушане на тяхната музика… И не само аз.

Когато “Area 52” излезе, пожъна предимно позитивни отзиви, но имаше и противоречиви коментари. Това е единственият албум на Родриго и Габриела със засилено участие на други музиканти – в този случай основно кубинският оркестър C.U.B.A., както и гости за някои парчета. Албумът се състои от нови аранжименти на стари мелодии, като участието на оркестъра винаги се усеща адски силно. Именно това е проблемът. Или поне може да ви се види проблем – оркестърът е толкова силен, че в доста случаи измества фокуса от китарите към себе си. Не бих казал, че това е неприятно – точно обратното, всъщност, хубаво е, а и като човек, който обича оригиналите, се зарадвах на новите версии. Подборът на композициите е адски силен, използвани са някои от най-големите хитове на китарното дуо и са използвани добре. Енергията, която споменах в предишния абзац, я има и тук и участието на C.U.B.A. и гостите музиканти не отнема абсолютно нищо от нея, а на моменти дори прави мелодиите още по-енергични. Споменах и разнообразие – и него го има, и е още по-силно изразено, отколкото в предишните албуми на двамата – а това се дължи до голяма степен на гостуващите музиканти. В крайна сметка, като дойдат фламенко-басист, метъл-барабанист, арабско етно-трио и изпълнителка като Анушка Шанкар… Шансът да се получи манджа с грозде никак не е малък, обаче ако тази комбинация заработи… Получава се “Area 52”. Т. е. получава се нещо твърде приятно. Все пак ако досега не сте знаели кои са Родриго и Габриела, започнете с друг албум – например с “Live in Japan”. А после… После ще се влюбите в творчеството им. Това е.

Tigermaster

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s