РЕВЮ: „Vikings“/“Викинги“ – втори сезон

Трейлър на сезона

Страницата на сериала в IMDb

Това ревю ще бъде изпълнено с хвалебствия. Сезонът ги заслужава, доколкото минуси почти няма. Единственият проблем е внезапното прескачане на четири години, което се случва във втория епизод – и което, всъщност, е доста необходимо, но можеше да се намери по-елегантно решение. Но иначе…

Не искам да повтарям ревюто на предишния сезон, затова ще се съсредоточа върху новите неща. Има ги. Не са малко. На първо място е осезаемо по-високият бюджет, изразяващ се в битки с размах, напомнящ повече за филми като “Смело сърце”, отколкото за телевизионна продукция. Просто… Започва се още от самото начало, а в средата на сезона ставаме свидетели на грандиозно клане, което просто няма – няма – еквивалент на телевизионния екран. Не и при положение, че тук нямаме огромни компютърно анимирани армии, както е в сериалите за Спартак, да речем. На екрана са реални хора – актьори и каскадьори – потили се здраво на снимачната площадка, за да изградят битки, толкова надъхващи, че зрителят гледа от ръба на седалката със затаен дъх и просто иска да изръкопляска на някои особено героични прояви. Да, и в първия сезон имаше здрав екшън – но не и толкова мащабен.

А екшънът движи и персонажите. Гореспоменатото меле от петия епизод е добър пример за това. В него почти всеки от главните герои получава поле за изява и ни дава възможност да видим как характерът и животът му са се отразили на начина му на водене на бой.

Героите… Някои са се променили много. Други – не. Рагнар си е същият, само че по-зъл, по-коварен и по-страховит. Все така е човекът с идея, различният викинг, който иска нещо ново, но и държи на семейството си. Само че този път не просто ще влезе смъртно ранен в бой заради любимите си хора, но и ще приложи ужасяващото наказание Кървав орел на човек, дръзнал да ги заплаши. Жестока сцена, която е по-добре да не бъде виждана от малки деца или хора със слаби нерви. Рагнар обмисля всичко внимателно, но няма да се поколебае да превърне врага в кървава каша, а поддаде ли се на гнева, става страшно…

Роло намира своето място и това го прави щастлив. Все така могъщ воин, но по-целеустремен, по-силен, по-уверен. И по-радващ. Дори в предишния сезон да не сте го харесвали, тук бързо ще ви стане любимец.

Лагерта също намира своето място, но това не й носи щастие. Трудно може да се каже, че съдбата й е щастлива, въпреки че се издига по стълбицата на властта – но, бъдете сигурни, винаги и във всеки момент ще я подкрепяте.

Ателстан пък не може да си намери място. Някогашният монах през цялото време е разкъсван между старата и новата си религия, между варварщината, която сега обича, и цивилизацията, която започва да го оценява едва след като се е превърнал във варварин – и ще го видите и като берсеркер, и като въплъщение на Христовата вяра.

Флоки – и той е объркан. До края на сезона зрителят остава с впечатлението, че той сам не знае на кого и защо служи, а му се случват и интересни, светоизместващи събития…

Бьорн – и той. За изминалите четири години е пораснал с трийсетина сантиметра и вече го играе психопатът от “Игрите на глада”, когото Катнис застреля, за да не се мъчи… Все още млад и неопитен, но син на Рагнар и Лагерта и като такъв – силен воин и страхотен образ с огромен потенциал.

Има и други. Много и важни други – но за да им отдам дължимото, ще трябва да навляза в жестоки спойлери. Аслог, Сиги, Хорик, Борг, Екбърт и не само – все получават страхотно развитие. За принцеса Куентрит пък да не говорим. Тя е страшна… в буквалния смисъл на думата.

Има и история – започва буквално от там, където свърши първият сезон, и оставената бъркотия бързо бива сложена в ред, макар и не толкова елегантно, колкото ми се искаше. За разлика от преди, този път финалът на сезона оставя усещане за завършеност. Краят на приключението все още е далеч, но основното, което ни се разказва, бива приключено доста категорично.

И на ревюто му идва краят. Каквото имаше да се казва, каза се. Ако сте харесали първия сезон на сериала, вторият ще ви отнесе главата. Ако случайно не сте гледали първия сезон, вижте го. Започва колебливо, но бързо набира скорост, а този път и оставената да виси в нищото история няма да ви е проблем – защото веднага ще започнете да гледате втория сезон. И той ще ви отнесе главата.

 

Tigermaster

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s