РЕВЮ: „Arrow“/“Стрелата“ – втори сезон

Трейлър на сезона

Страницата на сериала в IMDb

Свърши. Бозата свърши. Вторият й сезон, де. Даже последният епизод май беше приятен. За нещастие е подновена за трети сезон, та иначе приятните персонажи от първия да бъдат хептен досъсипани. Вероятно няма да го гледам – довърших втория само защото понякога съм изключително инатливо магаре. Въпреки приятния екшън и, все още, готините герои.

Спойлери ще се леят като Ниагарския водопад. Предупредени сте.

ОК.

Заради връзката си с Малкълм Мърлин Мойра Куин е подведена под съдебна отговорност. Някоя си Изабел Рошев съумява да се настани на висок пост в компанията на семейството. Лоръл Ланс става прокурор. Баща й бива понижен в длъжност. Майка й се появява от нищото, за да търси уж загиналата при изчезването на Оливър Сара Ланс. Слейд Уилсън идва в Старлинг Сити, за да отмъсти на Оливър за смъртта на любимата си. А Стрелата вече не убива… И изобщо, и въобще…

Усещате ли за какво става дума? Описано така, може и да звучи интересно, но, повярвайте ми, по-сапунен сериал не съм гледал от четвърти клас, когато бях запален по “Касандра”, насам. А това в горния абзац е само началото. От любовни многоъгълници на човек в един момент му идва до гуша, от неочаквани “обрати” – още повече, а безумната мотивация на основния злодей кара всеки зрител с акъла си да се плясва по челото всеки път, когато бъде спомената.

Но да караме по ред. По-горе споменах за съдебното дело срещу Мойра. Разбираемо, човекът, опитал се да унищожи един от по-големите квартали в града, в предишния сезон се оказа неин бивш любовник, а тя беше принудена да заеме ключова позиция в плана му. Виновна е. Поради липса на свестни кадри в град със стотици хиляди жители, да води обвинението е назначена Лоръл, въпреки че няма никакъв опит като прокурор и въпреки че е бивше (а може би и настояще?) гадже на сина й и приятел на семейството. Не бих седнал да търся реализъм точно в нещо базирано на комикс, но това ми дойде в повече. Естествено, нямаше как Мойра да влезе в затвора, така че се случи поредният “обрат” и тя беше оправдана. ОК, надявам се, че разбирате къде са проблемите. Първо, за прокурор по дело за масово убийство се назначава двайсет и петгодишна неопитна кифла, при което, второ, има брутален конфликт на интереси и, трето, за кифлата нямаше почти никакви последствия след провала. Знам, че това не е реалният свят, но човек би очаквал при широкия отзвук на делото пресата да я изяде жива заради всичко това. Най-малкото. Трябваше изведнъж да се окаже пристрастена към разни вещества (написано по начин, който кара човек да се замисли дали сценаристите някога са срещали някой пристрастен към каквото и да било), за да получи някакви реални проблеми, а тези проблеми всъщност ги нямаше никакви. А делото за масово убийство пък не попречи на Мойра да се кандидатира за кмет по-късно. Така де…

Позагубих ви времето с това, но мисля, че става ясно защо – тази откровена глупост не беше изолиран случай. Напротив, подобни тъпотии присъстват буквално из целия сезон. За да има някаква мотивация Слейд да се окаже злодей, сценаристите сякаш изведнъж решиха, че трябва да е бил влюбен в азиатката, която му помагаше да обучава Оливър и към която не беше проявявал никакви такива чувства в целия първи сезон, въпреки че живееха заедно, а след това Оливър изведнъж се оказа виновен, че някакъв психопат го накара да избере коя от двете жени, на които най-много държи към настоящия момент, да живее. Добре, че Слейд уби Мойра, де – не можех да я понасям накрая. И да, знам, че мозъкът му е размътен от онова даващо сила лекарство, но Слейд беше способен да мисли достатъчно добре, че да стане богат човек, да превземе компанията на Оливър, да постави на кметския пост човека, когото искаше да види там, и да вкара армия от супервойници в града. Все трябваше да знае колко тъпа е мотивацията за всичките му действия. Все пак страховитото актьорско представяне на Ману Бенет прави нещата поносими. Искам го като главен герой в екшън сериал.

Друго, друго… Какво друго? А, да. Тъй като важен злодей в скъпа комиксова адаптация не е умирал от филмите за Блейд насам, Малкълм Мърлин изведнъж се оказва жив. Изведнъж се оказва и че Теа Куин му е дъщеря. Изведнъж се оказва, че бащата на Оливър е имал любовница. Изведнъж се оказва, че Дигъл, верният бодигард и помощник, е бил женен за някаква второстепенна героиня. Изведнъж се оказва, че тя е бременна от него. Изведнъж се оказва, че Оливър има дете (!?!???!). Изведнъж Сара Ланс се оказва жива и изведнъж се оказва, че е минала през обучението на Лигата на сенките, така че тя изведнъж се оказва в Старлинг, за да супергеройства там като истинска нинджа на високи токове и с дълбоко деколте.

Със сигурност още много неща изведнъж се оказват. Добре е обаче сценаристите, а и зрителите, да знаят някои неща. Например че това не са сюжетни обрати. Това са демонстрации на писателско безсилие. По абсолютно същия начин може изведнъж да се окаже, че някой от главните герои е бил отвлечен от извънземни хобити и подменен с клонинг. Или че това, което върви в комикс със стотици броеве, невинаги върви в телевизионен сериал с по двайсетина епизода на сезон. (Както и че двайсетина епизода на сезон всъщност са много, но това е отделна тема…) Или че зрителите може да са склонни да си затворят очите за някои неща, но това не означава, че ще търпят дълго откровени идиотщини – особено при положение, че нещото се взима толкова насериозно. Поне интелигентните зрители, де.

Както и да е. Всъщност сезонът не беше напълно неприятен за гледане. Екшънът беше на ниво, актьорите свършиха чудесна работа с безумния сценарий, който им беше натресен, и, в крайна сметка, догледах сезона. Т. е. поне не беше болезнен за гледане. Но… Можеше и по-добре. Трябваше да е по-добре. Много по-добре. Съжалявам.

Tigermaster

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s