РЕВЮ: „Three Billboards Outside Ebbing, Missouri“/“Три билборда извън града“

Трейлър на филма

Страницата на филма в IMDb

Съжалявам. Този филм има много плюсове. Отлична актьорска игра, остроумен диалог, страхотна музика, приятна визия. Освен това, филмът има интересна идея и разглежда важни социални проблеми – расизъм, сексизъм, хомофобия и така нататък. Въздействащ е и кара зрителя да се замисли, заради което изобщо си губя времето в писане на това ревю – защото сюжетът е толкова зле конструиран, че, в сравнение с него, случаен епизод на “Elementary” ще изглежда като високостойностно изкуство. Ще се леят спойлери. Предупредени сте.

Първо, макар че разбирам защо една майка, полудяла от скръб и обвиняваща себе си за изнасилването и убийството на дъщеря си, би поставила трите билборда, не виждам причина да ги държи толкова време. Защото така превърна полицията във враг. Защото никой в Ебинг (егати името, между другото), освен най-добрата й приятелка, не я подкрепяше. Защото заради билбордовете синът й беше подложен на тормоз в училище. Защото синът й плачеше, че не иска тия огромни надписи непрекъснато да му напомнят за ужасяващата смърт на сестра му. Защо майката ще съсипва и неговия, и своя живот с тях? Плюс, не че нещо, но тя беше просто продавачка в магазинче за сувенири. Доколкото ми е известно, това не е твърде високоплатена работа. Защо тази жена ще пилее по пет хиляди долара месечно за нещо, което само й носи още скръб? Особено пък ако има живо дете, за което да се грижи – синът й би трябвало да е по-важен за нея от това да покаже Големия Среден Пръст на полицията.

А ги има и истинските проблеми. Добре, знам, че този филм не се предполага да е реалистичен, знам и че не е криминална мистерия, но, да го вземат дяволите, сценаристът режисьор трябваше да подходи малко по-внимателно към купищата престъпления, които показа на екран. Може би е искал да покаже колко корумпирани и/или некадърни са полицаите в малките южняшки американски градчета. Не знам и, честно да си призная, не ми пука – защото няма начин един полицай, в униформа, на работа, собственоръчно да разбие цяла рекламна агенция, да пребие собственика й, да удари секретарката му и да му се размине, особено пък като прави всичко това пред десетки свидетели, един от които – новият му началник. (Най-малкото, хората, които нападна, биха повдигнали обвинение.) Няма начин една жена, скърбяща или не, да отиде в училищен двор, да набие няколко деца и да й се размине. Няма начин същата жена да подпали полицейския участък и да й се размине, особено пък след като човекът, който й осигурява алибито, изкрещява в препълнен ресторант какво е направила. Няма начин бивш полицай да признае (в същия препълнен ресторант, в същата сцена), че е извършил умишлен палеж и да му се размине. И така нататък. Никое от тези престъпления не беше разследвано подобаващо. Никое от тях не доведе до арест. (А имаше и други престъпления с подобни резултати.) Това дали е част от посланието на филма?

Има ги и съвсем нереалните ситуации, като сцената, в която дъщерята каза, че се надява да я изнасилят, и майката каза, че се надява на същото. Или сцената, в която двама мъже влязоха в бар, седнаха на няма и трийсетина сантиметра от абсолютен непознат и започнаха нормален приятелски разговор, в който единият се похвали, че е изнасилил момиче до смърт. Или сцената, в която двама родители оставиха малките си дъщери без надзор, близо до езеро, и отидоха в гората да се напият и да правят любов. Или сцената, в която бащата, след като уж беше осигурил един последен щастлив ден на децата си, отиде в конюшнята и се застреля в главата, за да могат децата му да запомнят щастливия ден. И така нататък. Филмът е пълен с насилени ситуации, които донейде работят благодарение на актьорите (които наистина си вършат работата прекрасно), но в момента, в който зрителят се замисли дори малко, тия ситуации се разпадат на парчета – защото са насилени, нереалистични и, в цялост, тъпи.

И неопределеният финал беше тъп, изсмукан от пръстите и евтин.

В крайна сметка, исках и очаквах повече. Съжалявам.

Tigermaster

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s